www.terraprims.com
 
 
 
 
 

Aprofitar-se o servir

 

Evangeli de Marc (10, 35-45)

 

Llavors Jaume i Joan, els fills de Zebedeu, s'acosten a Jesús i li diuen: “Mestre, voldríem que ens concedissis el que et demanarem”.
Jesús els preguntà: “Què voleu que faci per vosaltres?”
Ells li respongueren: “Concedeix-nos de seure amb tu a la teva glòria l'un a la teva dreta i l'altre a la teva esquerra”.
Jesús els contestà: “No sabeu què demaneu. Podeu beure la copa que jo beuré o ser batejats amb el baptisme amb què jo seré batejat?”
Ells li respongueren: “Sí que podem”.
Jesús els digué: “Prou que beureu la copa que jo beuré i sereu batejats amb el baptisme amb què jo seré batejat; però seure a la meva dreta o a la meva esquerra, no sóc jo qui ho ha de concedir: hi seuran aquells per a qui Déu ho ha preparat”.
Quan els altres deu ho sentiren, es van indignar contra Jaume i Joan.
Jesús els cridà i els digué: “Ja sabeu que els qui figuren com a governants de les nacions les dominen com si en fossin amos, i que els grans personatges les mantenen sota el seu poder.  Però entre vosaltres no ha de ser pas així: qui vulgui ser important enmig vostre, que es faci el vostre servidor i qui vulgui ser el primer, que es faci l'esclau de tots; com el Fill de l'home, que no ha vingut a ser servit, sinó a servir i a donar la seva vida com a rescat per tothom”. 

Jesús anuncia amb insistència que la denúncia dels abusos dels poderosos li costarà cara. Els denunciats van estrenyent el setge i acabaran assassinant-lo. Els apòstols ho escolten desconcertats i la primera reacció és preguntar-se qui serà el primer quan Ell no hi sigui. Primer ho discuteixen apassionadament entre ells. Com que no se’n surten perquè tots ho volen ser, Jaume i Joan, per a qui Jesús ha manifestat alguna preferència, prenen la iniciativa de plantejar-li-ho obertament, aprofitant aquest avantatge. Els altres, és clar, s’indignen, moguts per la gelosia. La resposta de Jesús és contundent i clara.

A.- Aquest episodi és una representació precisa de les nostre relacions socials més negatives: la lluita pel poder, la gelosia i l’astúcia per aprofitar-se dels privilegis són pecats gravíssims i ben habituals, per desgràcia. Val la pena de pensar com i quan són presents en la nostra vida d’adults i a la dels més petits.

A1.- Expliquem alguna discussió que hàgim tingut perquè volíem ser els primers en alguna cosa: tenir més raó, decidir què han de fer els altres, el millor jugador, el més llest de la colla, el més bo...

 

 
A2.- La gelosia és un defecte que té mil disfresses, perquè a ningú no li agrada reconèixer que en pateix, però segur que tots en tenim algun rampell. Posem algun exemple en què ens hagi sabut greu de no aconseguir una cosa que un altre ha aconseguit, en què hàgim acusat algú d’algun tripijoc que nosaltres no hàgim gosat fer, en què ens hàgim enfadat per no haver sabut o pogut arribar tan lluny com un altre...

 

A3.- L’intent d’acostar-nos als que han tingut èxit per tal d’aconseguir privilegis està molt arrelat en tota persona. Ens hem acostat alguna vegada al mestre, a l’amo, al líder, a l’autoritat... per obtenir tractes de favor?

 

B.- Jesús, d’una manera molt clara i contundent, ens diu: “Entre vosaltres no ha pas de ser així: qui vulgui ser important, ha de ser el servidor de tots, com el Fill de l’home, que no ha vingut a fer-se servir, sinó a servir els altres”.

B1.- És important que remarquem l’excel·lència dels petits serveis de cada dia. Es tracta, és clar, de serveis desinteressats, que persegueixen en primer lloc el bé de l’altre. Expliquem-ne alguns dels que fem més habitualment.

 

B2.- També és bo de pensar en els entrebancs amb què topem més sovint per servir cada dia millor i més generosament. Quins són aquests entrebancs?

 

B3.- Hi ha algun àmbit, lloc o persona amb qui ens resulti més fàcil aprendre’n i practicar-ho?

 

C.- Busquem alguna conducta en què valgui la pena de concentrar l’atenció i comprometem-nos a ajudar-nos a redreçar-la o refermar-la.

 

D.- Fem una pregària que puguem presentar a la Missa per compartir els nostres bons propòsits i tenir més força per portar-los a la pràctica.

 

Busca una imatge o una notícia d’algú que serveixi els altres generosament, encara que no surti quasi mai als diaris; o que no s’acosti als poderosos per aprofitar-se’n, sinó al febles per servir-los.

 

 
 

 

 

 

  • www.terraprims.com