COMPROMÍS

El lema de la campanya de Càritas d’enguany és

El teu compromís millora el món.

Remarcar el significat de les paraules ens ajudarà a comprendre la força d’aquesta mena de repte.

 

Comprometre’s significa formular una promesa o donar una paraula ferma a favor d’una tasca engrescadora i estimulant. Aquestes darreres paraules ens suggereixen un interrogant decisiu: millorar el món ens resulta una tasca engrescadora i estimulant? Convé que meditem amb calma la resposta per tal que sigui realment sincera.

 

En primer lloc, hauríem de definir amb claredat què posem darrere la paraula “millora”, perquè és evident que tothom vol millorar, però la convivència és molt complexa i consta de molts àmbits, que no podem atendre amb la mateixa dedicació; no donem l’abast a millorar-ho tot. Cal establir un ordre i programar els nostres esforços segons la importància que donem a cada objectiu. Normalment, tenen més atractiu les necessitats immediates del nostre entorn més proper, però no és just d’encallar-nos aquí.

 

La proposta de Càritas ens convida a posar en primer terme la millora de la nostra capacitat de compadir (patir amb els que pateixen i maldar per alleugerir el seu patiment) i compartir tot el que Déu ens ha donat precisament perquè en puguem gaudir tots en igualtat d’oportunitats i amb els mateixos drets i deures. No es tracta només de fer una almoina o de fer una aportació ocasional a un projecte solidari, sinó de sentir-se empesos i de deixar-se empènyer cap a aquesta transformació de nosaltres mateixos i del nostre entorn, que, com una taca d’oli, es vagi eixamplant amb eficàcia imparable.

 

La Diada de l’Amor, doncs, és una oportunitat per reforçar el nostre impuls envers l’aprenentatge de compadir i de compartir. És una avinentesa propícia per reconèixer aquesta tasca com a prou engrescadora i estimulant per renovar el nostre compromís de servei fraternal.

 

Tornant al començament, és l’hora de formular una promesa seriosa i de donar una paraula ferma a favor d’amarar tota la nostra vida del desig de fer un món nou, marcat amb el segell de la Bona Nova que Jesús va proclamar: que tots som membres d’un sol cos i que no ens en podem desentendre. I, és clar, la seriositat de la promesa i la  fidelitat a la paraula donada s’han de manifestar en els fets de cada dia, en el temps i en els recursos que hi dediquem, no en un dia, sinó de forma permanent, de manera que ningú no pugui dubtar que aquesta feina és la més important i la que ens fa més feliços.