LES RAONS DE JESÚS

És una pregunta pertinent i que mereix una resposta raonada i creïble: Per què Déu s’ha fet persona humana?

Un primer pas per formular aquesta resposta és remarcar que a Déu no li agrada com funciona el nostre món. Ell ha dissenyat un projecte molt diferent i ha posat les bases perquè els que l’anem habitant el fem avançar cap a l’edificació on l’únic aire que s’hi respiri sigui l’AMOR i la comitiva de béns que l’acompanyen (la Veritat i la Justícia, la Llibertat i la Misericòrdia, la Solidaritat i la Pau).

Déu s’ha fet persona humana perquè aquest projecte tan engrescador no sigui el somni d’una nit d’estiu ni una cantarella per a somiatruites ni paper mullat que s’esborra i es desfà amb quatre gotes d’aigua. No hi pot haver cap mena de dubte ni titubeig. I, per demostrar-ho d’una manera indiscutible, ja que les paraules no semblen suficients, apareixen els fets: “Ha plantat la tenda entre nosaltres“ i “s’ha fet en tot igual a nosaltres”. Com que els consells des de fora són de bon donar i de mal complir i els homes i dones de tot temps no manifestem prou interès per les seves insistents recomanacions, emprèn una altra estratègia per decapitar qualsevol excusa. Déu confia que dient-nos ”Feu el que jo faig. Viviu com jo visc” ens doni l’empenta definitiva per decidir-nos a treballar colze a colze amb Ell per anar acostant al món al seu projecte. Ell mateix, com el llevat, es fica dins la massa de farina per fer-la fermentar.

A més, com que aquest compromís és dur i hi ha molts cants de sirena que pretenen distreure’ns i desvetllar altres anhels de més baixa volada, Déu es fa persona humana per convèncer-nos que val la pena de jugar-s’hi la vida i que, si hi ha algú que té la sensació de perdre-la, és que es deixa enlluernar pels petits tresors, efímers i esmunyedissos, que avui floreixen i demà ja estan marcits.

Si aquesta resposta us ha semblat raonada i creïble, us resultarà fàcil de fer balanç sobre la petjada que han deixat aquestes festes a la vida de cadascú i sobre què hi posem darrere dels bons desitjos amb què ens omplim la boca per a l’any que comença. En tot cas, reforcem la convicció que hem expressat tan sovint a les celebracions: Creiem que un altre món és possible i que val la pena de jugar-se la vida per fer-lo realitat, ja que Jesús ens garanteix l’èxit de l’empresa i la joia que Ell mateix té, mentre anem fent-la créixer amb el treball de cada dia.

 

BON ANY NOU,
MÉS A PROP DEL MÓN NOU DE JESÚS